Šití na prodej - jaká jsou úskalí a jak ti v tom Šijeme hravě může pomoci

Dřív bylo pro drobné švadleny složité a hlavně drahé získat licenci, aby mohly své výrobky šité podle kupovaných střihů legálně prodávat. I náš původní systém prodeje licencí dle počtu produktů a odšitých kusů byl nepřehledný. A to jak pro nás - správce licence, tak i pro vás - švadlenky, které pokukujete po zajímavém přivýdělku. Vážně to chtělo změnu! A i to nás motivovalo ke změně i k sepsání tohoto článku. 

Jak je to s šitím na prodej? Co všechno si musím zařídit, abych neporušovala zákony?

Začít podnikat jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) v oblasti prodeje šitého oblečení je lákavá cesta, ale vyžaduje pečlivou přípravu. Prvním krokem pro tebe bude získání živnostenského oprávnění. V České republice se pro tuto činnost hodí volná živnost. K získání živnostenského listu můžeš navštívit živnostenský úřad nebo podat žádost online přes systém Jednotného kontaktního místa. Potřebuješ platný občanský průkaz a musíš uhradit poplatek ve výši 1 000 Kč. Nezapomeň se také registrovat na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Z právního hlediska je důležité myslet i na otázku ochrany autorských práv, zejména pokud plánuješ používat střihy od jiných tvůrců nebo firem (jak je to šitím na prodej podle střihů Šijeme hravě se dozvíš níže). Na střihy se vesměs vztahují licenční ujednání, která omezují jejich komerční využití. Musíš si vždy ověřit, zda máš zakoupenou licenci, která ti umožňuje střih využívat pro prodej produktů, nebo jestli je potřeba střih legalizovat dodatečně. Použití chráněných střihů bez licence může vést k právním sporům, proto si vždy přečti licenční podmínky před jejich komerčním využitím.

Další klíčovou oblastí je marketing a budování značky. Jako začínající podnikatelka můžeš využít sociální sítě, jako je Instagram a Facebook, kde budeš prezentovat své výrobky a oslovovat potenciální zákazníky. Důležitá je dobrá komunikace se zákazníky, originální nabídka a kvalitní zpracování produktů. Nezapomeň sledovat legislativní změny v oblasti e-commerce, pokud plánuješ prodávat přes internet.

A jak je to s těmi licencemi od Šijeme hravě?

Je to velmi jednoduché! Společně se střihem si rovnou přikoupíš i cenově výhodnou licenci, která odpovídá tvým kapacitám. Radost z nového projektu pak rovnou spojíš i s legální jistotou, pokud se v budoucnu rozhodneš své výtvory prodávat.

Ceny jsou velmi přijatelné! Licence máme již od 150 Kč na střih! Nejlevnější licence by měla v pohodě stačit začínajícím šicím podnikatelkám. Opravňuje tě ušít a zpeněžit až dvacet ks ročně ušitých dle vybraného střihu. Pokud jsi už výkonnější švadlenka, máme pro tebe i variantu licence za 300 Kč, díky které můžeš prodat až sto kusů ročně dle vybraného střihu. Pokud ani to tvým kapacitám nestačí, kontaktuj nás individuálně na mailu info@sijemehrave.cz.

A co když už mám střihy doma?

Nemusíš se bát! Pokud už máš nějaký střih od Sijemehrave.cz doma koupený, ale dosud jsi neměla licenci na jeho komerční využití, můžeš si ji jednoduše dokoupit. Takže i střih, který už máte roky ve skříni, můžete dodatečně zlegalizovat pro prodej. To je skvělá zpráva pro všechny, kdo už šijí, ale teprve teď přemýšlí o tom, že by své výrobky chtěli nabídnout zákazníkům.

Proč do toho jít s námi?

  1. Je to jednoduché a cenově dostupné – Už žádné složité hledání drahých licencí. Tady máte vše na jednom místě a za super cenu.
  2. Jsme flexibilní a vycházíme ti vstříc – Ať už si kupuješ střih dnes, nebo ho máš doma roky, licence ti zajistí klidný spánek, pokud začneš prodávat.


Licence dělané dle starých pravidel a v původním rozsahu (tzn. prodané před 8. řijnem 2024) samozřejmě platí i nadále a na jejich majitelky se nevztahují žádné nové povinnosti.